De oplevering

Vandaag is dan de laatste dag van deze bouwreis aangebroken. Wederom vertrekken we weer vroeg naar het kinderdorp in Imzouren om de laatste hand te leggen aan de buitenmuren. Met de aannemer is afgesproken dat de oranje verf klaar zal staan. Dimphy zal samen met Mimoun de muurschildering op het kinderdagverblijf afmaken. 

De aannemer heeft gelukkig woord gehouden en we kunnen meteen van start met schilderen. Binnen de kortste keren waren de muren van het schoolgebouw oranje en was er nog tijd om andere klussen te doen. Zo werden de pilaren voorzien van een speciale coating en zijn er nog wat extra oranje accenten aangebracht op het gebouw. 

Na het opruimen was om 11.30 uur de feestelijke oplevering aan het S.O.S. Kinderdorp. Alle kinderen van de school hadden zich bij de ingang van het schoolgebouw verzameld en er werd Marokkaanse muziek gedraaid. Een aantal mooi aangeklede meisjes voerde een dans op. Aansluitend werden dankwoorden uitgesproken door leerlingen van de school.

Sander heeft namens de foundation dank uitgesproken voor de gastvrijheid en de mogelijkheid om een dergelijk project te realiseren, gevolgd door de onthulling van de plaquette van de foundation. De directeur van het kinderdorp was zichtbaar ontroerd en dankbaar. Vanuit S.O.S. Kinderdorpen werd persoonlijk aan alle leden van de bouwreis een oorkonde als blijk van waardering en dank uitgereikt door verschillende medewerkers van het kinderdorp. Een emotioneel moment voor zowel de leden van de bouwreis als de kinderen, de moeders en de medewerkers van het kinderdorp.

Om 13.00 uur werd er opnieuw in tweetallen gegeten in de huizen. Dit keer stond er een traditionele couscous maaltijd op het menu en was er nog tijd om verder met de kinderen en de moeders te kletsen en te spelen. 

Om 14.30 uur was het dan toch echt tijd om afscheid te nemen van de kinderen en het dorp, voor sommigen een moeilijk moment.

Na een borrel op het terras, voor zover het niet uit het glas gewaaid was, werd er gedoucht en was het tijd om te shoppen. Als iedereen een theesetje en andere souvenirs heeft ingeslagen is het om 19.30 uur tijd voor de barbecue. Vanavond vroeg naar bed, om 3.15 uur worden we in de lobby verwacht voor de terugreis.ImageImageImage

Halima en Robert

Zoektocht naar oranje verf…!

Alweer een dag voorbij… Vandaag hebben we een poging gedaan om om 8 uur te beginnen, maar onze Marokkaanse collega’s waren uiteraard nog niet klaar voor ons. We hadden groepen verdeeld, waarvan een aantal de muren gingen witten, anderen kozijnen blauw moesten maken, een aantal mensen gingen met ‘oranje’ aan de slag, twee man zijn de toiletten gaan schoonmaken (waar ze enorm van genieten) en Dimphy en Mimoun gingen vlijtig verder met de muurtekening bij de ingang van het dorp.

In de pauzes van de kinderen werden we natuurlijk weer van het werk gehouden, misschien nu nog wel meer dan eerder omdat ze gewend zijn aan ons en we gisteren een middag hebben doorgebracht met ze. De kinderen van SOS kinderdorpen kwamen ons weer hartelijk begroeten, knuffelen, kussen, briefjes brengen etc. Ze zijn ontzettend lief en open.

Na hard werken was er ook weer tijd voor zoetigheid en lunch! Na dagen broodjes kip nu een verfrissende yoghurt en broodje met ei en bacon waar iedereen van genoot.

In de middag hebben we ontzettend veel werk verricht, we kunnen allemaal blij zijn met het resultaat, maar…. Helaas kwam er een moment dat we niet verder konden. Er was een probleem.. Oranje schijnt een moelijke kleur te zijn hier, en eigenwijs tot en met. Na veel mengen van kleuren met de hand kwamen we maar niet tot de gewenste kleur voor de muren. Het leek meer op roze of rood in plaats van oranje.

Aan het einde van de middag hebben we dan ook niet meer geverfd maar alle “stomme” klusjes gedaan. (laatste restpuntjes, die eigenlijk morgen op de planning stonden)

Om vijf uur was het klaar en zijn we terug naar het hotel gegaan. Op weg naar de bus bij de uitgang heeft iedereen vol verwondering gekeken naar de tekening die Dimphy bijna af heeft.

Na de evaluatie en briefing voor vrijdag op naar de douche en klaarmaken voor het diner!

Wederom heerlijk gegeten bij restaurant Basilic in het centrum van Al Hoceima.

Hier kwamen we erachter dat Dimphy kwasten ook voor andere doeleinden gebruikt. Je kunt er namelijk ook erg makkelijk je kamer mee schoonhouden!

Nu zijn we terug in het hotel en genieten we van onze wijn, bier, mierzoete thee of nos nos (koffie met melk).

De tijd gaat enorm snel en morgen is alweer onze laatste dag helaas.

Tot nu toe veel resultaat geboekt en al veel voldoening behaald.ImageImageImageImage

Annelies en Inge

A wonderful Family-Day

Was fuer ein herrlicher Morgen – fast haetten wir verschlafen, da uns der Pfau nicht aufweckte. Dieser wurde gestern gefesselt, geknebelt und entfuehrt. Vielleicht weckt er nun die Gaeste im Nachbarhotel.

So wie der Morgen herrlich begann, war auch der ganze Tag ueberwaeltigend. Nach einem kurzen Briefing gings gleich zur Arbeit. Wir sind sehr gut voran gekommen. Die Fenster sind beinahe alle fertig gestichen, die Arbeiten an den Saeulen und dem Dach sind fertig gestellt und somit konnten wir bereits mit dem Streichen der Aussenfassade beginnen. Frank und Robert haben derweilen die Grundreinigung der Sanitaer-Anlagen begonnen. Unsere Kuenstlerin Dimphy hat die wundervolle Aufgabe erhalten, an die Aussenfassade des Kindergartens ein Gemaelde zu zeichnen. Einige Kinder und die Direktorin haben auf ihre Pausen verzichtet und uns ebenfalls bei der Arbeit tatkraeftig unterstuetzt – das ist Teamwork! 

Die Kinder werden immer zutraulicher, wir erhalten herzliche umarmungen, liebe Geschenke und unmengen von kuesschen von den lieben Suessen. Die Pausen haben wir genutzt um mit den Schuelern Fussball und andere Spiele zu spielen.

Heute war bereits um 15.30 Uhr Feierabend, da wir von den Pflege-Muettern des SOS Kinderdorfes zum Tee und Abendessen eingeladen wurden. Es gab einen Empfang, bei welchem uns herzlich gedankt wurde. Wir nutzten diese Gelegenheit unsere Geschenke ebenfalls mit einem Dank zu uebergeben. Dafuer haben wir alle Geld zusammen gelegt um fuer die Kinder Baelle, Hulahup-Ringe, Farbstifte, Wasserfarben, Papier, Computer-Maeuse, Schachspiele etc. zu kaufen. Die Freude war riesig.

Danach haben wir uns in Zweiergruppen in die 9 Haeuser des SOS Kinderdorfes begeben. Die Muetter und Kinder servierten uns einen Tee und leckeres Gebaeck. Im Anschluss konnten wir den Muettern beim Kochen helfen – doch es ging nicht lange, bis uns die Kinder regelrecht weg zogen um uns stolz ihre Zimmer, die Umgebung und ihre Schulbuecher zu zeigen. Kurzum ging es auf den Spielplatz, wo es mit Fussball spielen, Hulahup, Huckepack, Wettrennen und Fotoshooting weiter ging.

Um 7.00 Uhr gab es dann puenktlich zu Abendessen. 8 Kinder, die Pflege-Mutter und jeweis 2 von uns sassen alle gemeinsam am Tisch und assen feinen Salat, Tajine mit Lamm, Nuessen und Pflaumen sowie suessen Fruechten zum Dessert. Ein herrliches Erlebnis bei welchem man den Familienzusammenhalt so richtig miterleben durfte. Die Zeit verflog wie im Flug und bereits mussten wir uns wieder verabschieden, doch es hiess zum Glueck nur “ a demain” in der Schule.ImageImageImage 

…und das sagen wir euch jetzt ebenfalls “a demain”

Roland & Karthika

Klussen, eten en dansen…

Wederom een vroege dag die feestelijk is begonnen met het gezang van onze huis-pauw! Het gezang werd voortgezet door de hele groep, want onze Erik is vandaag 28 lentes jong geworden. Na een bruisend ontbijt zijn we weer vertrokken naar Imzouren. Helaas moesten we onze Remco missen, want hij is bevangen door een griepje die hem aan het bed kluistert. Remco, van harte beterschap en we missen je!!

Aangekomen in Imzouren zijn we direct weer met onze groepjes aan de slag gegaan. Snel werd de conclusie getrokken dat er zo veel klussen te doen zijn, dat we vanaf nu alleen de binnenkant (schoolplein kant) van het complex een opknapbeurt geven. Als we nog tijd over hebben doen we ook de achterkant van de klaslokalen. Het werk wordt als licht ervaren, omdat er ontzettend veel met elkaar en de kinderen gelachen wordt. 

De theepauze om half 11 heeft ons helemaal omver geblazen door talloze lokale lekkernijen die door de “moeders” van de weeskinderen zijn bereid. Ondanks dat we met 19 collega’s zijn, is het ons niet gelukt om alle schalen leeg te krijgen. Sommige collega’s hebben als doelstelling om een aantal kilo’s lichter naar huis te gaan, maar die illusie is vandaag helemaal verdampt.

Voor de lunch zijn we wederom naar de lokale snackbar vertrokken om een “gezonde” doch voedzame maaltijd tot ons te nemen. Ook daar viel iedereen van de ene verbazing in de andere door de vele gebruiken die toch anders zijn dan bij ons in Nederland, Belgie of Zwitserland.

In de middag gingen de kinderen helemaal los door ons kleine cadeautjes en bloemetjes te geven. Zo’n gebaar kan natuurlijk niet onbeantwoord blijven en dus hebben we met de hele groep geld bij elkaar gelegd om wat leuks terug te doen. Maar morgen…meer hierover! 

Voor het avondeten ging het dak er af met zang en dans op het strand voor ons hotel. De lokale bevolking zat muziek te maken, waarop Dimphy en Jeanne besloten om een combinatie tussen een buikdans en een salsa weg te geven. Gelukkig hebben we de film nog!! (deze is op te vragen bij de bouwreisleiding)

Wederom een mooie en leerzame dag. We kijken uit naar morgen!

Anouk en ErikImageImageImageImage

Wake up call!!

Na een heerlijke nacht in het Amir Plage en de wake up call van onze huispauw om 05.00 , 06.00 uur en 07.00 uur gingen we allemaal vol goede energie naar de eerste bouwdag. Natuurlijk hebben we eerst even een suiker ontbijtje gehad zoals dit hoort in Marokko.

Afgesproken dat we 07.45 zouden vertrekken en natuurlijk stonden we allemaal om 08.00 klaar om te gaan. De rit die volgde heeft ons nogmaals van ons ontbijtje laten genieten maar het was de moeite waard.

We werden hartelijk ontvangen in het SOS kinderdorp door de directeur en heel veel kinderen. Na eerst een liedje en een dansje gemaakt te hebben met de kinderen zijn we verder gegaan met de rondleiding in het dorp. De directeur gaf aan dat zij helemaal afhankelijk zijn van goede doelen en dat buitenlandse steun de mogelijkheid geeft om voor deze “ vooral” weeskinderen te zorgen. Dat gaf ons veel energie en een goede reden om aan de slag te gaan. 

We werden ingedeeld in vier groepen en iedere groep kreeg een gedeelte van de school aangewezen. Vandaag stonden kozijnen en zonnewering op het programma. Na het afkrabben van de oude verf, waar we zo mee klaar waren omdat er geen verf meer op zat, hebben we deze opnieuw geschilderd. Het tempo lag er goed in deze eerste dag, we hebben allemaal heel wat schilder ervaring opgedaan. Alhoewel Robert misschien wat meer bezig was met het bekijken van de mooie bouwvakkers!

Er was afgesproken dat twee collega’s de lunch zouden verzorgen, samen met de plaatselijke kokkin. Maar in marokko gaat het niet altijd zoals het afgesproken is en er was dan ook geen rekening gehouden met een groep vebego mensen die mee zouden eten. Gelukkig heeft de plaaselijke snackbar ons hiermee weten te helpen. 

Al met al was het een erg geslaagde dag en we gaan vol goede moed naar de volgende! 

Tot later!!

Dimphij en Remco

 

Nach einer herrlichen Nacht im Amir Plage und einem wake up call um 5.00, 6.00 und 7.00 Uhr sind wir zusammen mit viel Energie zum ersten Bautag. Natuerlich haben wir zuerst ein suesses Fruehstueck gehabt, wie es sich in Marokko auch gehoehrt. Obwohl wir uns um 7.45 Uhr abfahren sollten, wurde es dann doch 8.00 Uhr bis wir los gingen. Die Fahrt die darauf folgte, liess uns das Fruehstueck nochmals geniessen.

Wir wurden herzlich im SOS Kinderdorf vom Direktor und den vielen Kindern empfangen. Nach einem Lied und einem Tanz mit den Kindern ging es auf den Rundgang durch das Dorf. Der Direktor erklaehrte uns, dass sie sehr abhaengig von Spenden aus dem Ausland sind, um fuer die Kinder zu sorgen. Das gab uns viel Energie und ein gutes Gefuehl um an die Arbeit zu gehen.

Wir teilten uns in vier Gruppen auf und jede Gruppe wurde einem Teil der Schule zugewiesen. Heute waren die Fensterrahmen und die Sonnengitter auf dem Programm. Zuerst wurde die alte Farbe abgeschlieffen, dies war eine kurze Sache, da nicht mehr viel der alten Farbe vorhanden war. J Danach haben wir die Fenster neu gestrichen. Das Tempo war hoch am ersten Tag, obwohl sich Robert mehr nach den schoenen Bauarbeitern umgeschaut hat.

Es war eigentlich abgesprochen, dass zwei Kollegen das Mittagessen mit den lokalen Koechen haetten zubereiten sollen, doch leider kam dies nicht zustande. Da es zu schwierig war fuer die Koeche fuer so viele Menschen zu kochen. Gluecklicherweise hat uns eine Snackbar weiter geholfen.

Der erste Tag sehr gut verlaufen und wir freuen uns auf morgen. 

Bis spaeter!ImageImageImage 

Dimphij und Remco

nog even opladen…..

Waar wij in Nederland gewekt worden door het gekukeleku van de haan of een saaie wekker hebben wij hier in Marokko een huis-pauw!

Met het zonnetje boven ons bolletje genieten wij van een heerlijk ontbijt.

Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan een echte Marokaanse Souk, voor de nieuwsgierigen onder ons, een markt met verse kruiden, vis, fruit, kippen en zelfs konijnen. Waar de markt voor ons een attractie is, waren wij een attractie voor de lokale bevolking.

Na het prikkelen van onze zintuigen zijn wij per taxi doorgereden naar de andere kant van de stad.
Onder genot van een verfrissend drankje hebben wij genoten van het uitzicht op de Middelandse zee.

Op tijd terug voor de briefing voor wat ons morgen te wachten staat en wederom te genieten van een heerlijke lunch.
Lekker uitbuikend op het strand, nog even genieten voordat we morgen aan de slag gaan

Joyce en Jessica

 

In Holland wird man geweckt durch das “gekukeleku” vom Hahn oder eine langweilige alarmuhr aber in Marokko haben haben einen echten Pfau.

Mit die Sonne im unseren Gesicht haben wir von ein herliches Frühstuck genossen. Heute besuchen wir einen echten Marokanischen Souk. Für die neugierigen unter uns kann mann da frische Kraeuter, Fisch, Obst, Hühner und sogar Kanichen. Der Markt war ein richtiger Ausflug für uns, aber wir sind eine Schaulustigkeit für die Einheimischen.

Nach viele Eindrücke sind wir mit mehreren Taxi’s weiter gefahren zur Küste. Beim genuss eines erfrischendes Getrank haben wir sehr viel Sonne getankt am Mittelmeer.

Wir waren gerade rechtzieitg wieder da für den “Briefing” über was uns Morgen erwartet im Kinderdorf und haben gleichzeitig lecker gegessen.

Danach haben wir gut ausgeruht und wieder mal von der Sonne genossen!

Image

Joyce und Jessica

De start van ons avontuur……

Eindelijk het is zover!!!! De bouwreis naar Marokko gaat voor ons beginnen!

Om kwart over 9 diende wij ons te verzamelen op Brussel Airport. Nadat wij afscheid namen van onze partners en kinderen kon het avontuur beginnen.

Na enige vertraging bij de check-in en de nodige kopjes koffie en broodjes konden we gaan boarden. Drie uur later landde wij op Nador Airport, waar wij onze 2 Zwisterse collega’s opwachtte. We zijn compleet!

Met 19 collega’s en een overladen bus met koffers was het nog 3 uur rijden naar ons hotel in Al Hoceima. Halverwege de reis hadden wij onze eerste Marokaanse thee en lekkernij momentje.

Aangekomen bij ons hotel waren wij verblijd met het prachtige uitzicht.
De kamersleutels werden verdeeld en nadat iedereen zich had opgefrist stond er een heerlijk buffet klaar… aanvallen!

Aangezien wij maandag pas onze handen uit de mouwen kunnen gaan steken bij SOS kinderdorpen staat er voor morgen een vrije dag op het programma

Jessica en Joyce

 

 

Endlich ist es soweit!!! Die Baureise nach Marokko faengt an!! Um 9.15 waren wir alle zusammen auf dem Flughafen von Brussel. Nachdem wir uns vom unsere Familien verabschiedet haben konnte das Abenteuer starten!

Wir waren etwas verspaetet durch ein kleines Problem beim einchecken aber nach ein paar Tassen kaffee und Broetchen konnten wir an Bord. Drei Stunden spaeter sind wir gelandet in Nador wo unsere zwei Schweizer Kollegen bereits auf uns warteten. Ab jetzt sind wir Komplett!!

Mit 19 Kollegen und eind übervoller Bus sind wir in nochmal 3 Stunden nach unser Hotel in Al Hoceima gefahren. Halbswegs der Reise haden wir kurz gehalten für echter Marokkanischer Tee und eine kleinigkeit zu essen.

Bei Ankunft im Hotel waren wir alle erstaunt über den Fantastischen Ausblick über dem Meer. Die Schlussel wurden verteilt und nach eine erholungspause wurde das Buffet für uns eroffnet…essen!!

Weil wir Monntag erst starten im SOS-kinderdorf haben wir morgen einen freien Tag…Image

Joyce und Jessica

Vebego Foundation bouwt aan SOS Kinderdorpen Imzouren, Marokko/Vebego Foundation + SOS Kinderdorpen Imzouren, Marokko

10 mei 2014 vertrekt de nieuwe bouwreisgroep van de Vebego Foundation naar Marokko.

Deze toppers gaan  werken aan de renovatie van het schoolgebouw, de bibliotheek en de kleuterspeelzaal van het SOS Kinderdorp in Imzouren. Daarnaast zullen de sanitaire ruimten van de school en de kleuterspeelzaal een grondige reinigingsbeurt ondergaan waarbij het schoonmaakpersoneel een goede basisinstructie zal krijgen.

De renovatie bestaat uit voornamelijk het afschilderen van de binnen en buitenmuren van de panden, het plaatsen van nieuwe deuren, het aflakken van kozijnen, plaatsen van zeepdispensers en eventuele andere (onvoorziene) werkzaamheden.

Met deze waardevolle bijdrage zorgen we er vanuit de Vebego Foundation voor dat de kinderen van SOS Kinderzorp EN de schoolkinderen uit Imzouren er weer goed bijzitten en onder fijne omstandigheden hun lessen kunnen volgen. Weer een fantastische bijdrage aan de ontwikkeling van de Marokkaanse kinderen!

Via dit blog kun je dagelijks de ervaringen en verhalen volgen!

 De volgende collega’s gaan meebouwen:

Inge Wilms – Tence!

Anouk Herben – Tence!

Joyce Meijster – Hago Zorg

Annelies Christis – Hago Zorg

Robert Brijder – Hago Zorg

Dimphij Lenssen – Hago Zorg

Erik Muller – Alpheios

Remco Martens – Hago

Abdeslam Kchikech – Hago

Frank Huls – Hacron Groen

Jeanne Houben- RIF FM

Halima Abdoulaoula Hafidi – Care

Jessica Pol – Yask

Karthika Kocheril – Vebego CH

Roland Vögeli – Vebego CH

Mimoun Marghich – westerveld

Arno Bloem- Bestuur Foundation

Koen Meevissen – begeleiding Vebego Foundation

Sander van der Meer – begeleiding Vebego Foundation

 En natuurlijk kun je ons volgen via twitter en alle andere social media.

 

Enthousiaste groeten,

Sander van der Meer

Vebego Foundation

 

Den 10. Mai reist eine neue ‘Baureise‘ der Vebego Foundation nach Marokko.

Diese `Kanonen`werden die Schule, Bibliothek und den Kindergarten des SOS Kinderdorfes in Imzouren teilweise renovieren. Auch werden die sanitäre Räumen der Schule und Kindergarten eine gründliche periodische Wartung bekommen und die Reinigungskräfte bekommen einer guten Elementarunterricht. Die Renovierung besteht meistens aus das Nachstreichen des Innen- und Aussenwandes der Gebäude und der Rahmen,  das Einpassen neue Türe, montieren von Seifenhalter und eventuelle andere (unvorhergesehene) Aktivitäten. Dies alles leistet einen Beitrag an das Wohlbefinden der Schüler. Wieder eine fantastische Beitrag zu den Entwicklung Marokkanischer Kinder!

 Über diesem Blog kann man täglich die Erlebnisse folgen.

Untenstehende Kollegen schätzen es sehr wenn eine Nachricht hinterlassen wird!

Inge Wilms – Tence!

Anouk Herben – Tence!

Joyce Meijster – Hago Zorg

Annelies Christis – Hago Zorg

Robert Brijder – Hago Zorg

Dimphij Lenssen – Hago Zorg

Erik Muller – Alpheios

Remco Martens – Hago

Abdeslam Kchikech – Hago

Frank Huls – Hacron Groen

Jeanne Houben- RIF FM

Halima Abdoulaoula Hafidi – Care

Jessica Pol – Yask

Karthika Kocheril – Vebego CH

Roland Vögeli – Vebego CH

Mimoun Marghich – westerveld

Arno Bloem- Bestuur Foundation

Koen Meevissen – begeleiding Vebego Foundation

Sander van der Meer – begeleiding Vebego Foundation

 

Herzlichem Gruss,

Sander van der Meer

Vebego Foundation

Slotverhaal en weetjes…

Het slotverhaal betreft de pioniersbouwreis naar het ziekenhuis in Al Hoceima Marokko.

2 soorten werkzaamheden.
Bouwen van vuildepot en schoonmaak en instructie op diverse afdelingen in het ziekenhuis.
 
Vandaag,28 april, de afrondende dag.
 
Het afvaldepot!
Met totaal 9 personen is in 5 dagen tijd ( ook 4 medewerkers van de aannemer) een enorme hoeveelheid werk verzet.
 
De aantallen:
59,5 m3 zand verplaatst (vergelijkbaar met 10 volle vrachtwagens op foto)
10 m3 beton gestort
10 m3 stenen/puin op vrachtauto gepakt
1770 stenen voor de keermuur naar de muur verplaatst
504 stuks betonstenen ( 3 x ) verplaatst
6 m3 keien op vrachtauto pakken
12 m3 zand op vrachtauto lade 
 
Totaal een enorme prestatie voor alle medewerkers op de bouwplaats. wat een prestatie van ons allen.
vrijdag om 11.30 uur is ons doel bereikt. De bouwplaats is opgeruimd en we hebben het netjes achtergelaten.
de aannemer tevreden , de bouwploeg tevreden en de directie va het ziekenhuis tevreden
Ook de schoonmaak heeft een enorme prestatie geleverd.
 
Hier wat weetjes van de schoonmaakploeg:
 
4 basistrainingen schoonmaak ( sopmethode) gegeven
10 medewerkers opgeleid 
Handenwas protocollen geintroduceerd
Geheel milieubewust gewerkt
Afvalverwerking gewijzigd van 1 keer per twee dagen etensresten weghalen naar 2 keer per dag
Zo zuinig mogelijk( juiste dosering) gewerkt
300 l. Water met de waterzuiger gezogen
500 paar handschoenen gebruikt
10 l. Vloer reiniger (Resal)
5 l. Sanitair reiniger (refresh)
10 l. Interieur reiniger (reocid)
50 doeken blauw/groen/rood
5 groene pads ( totaal versleten)
 
Er zijn 5 afdelingen en circa 100 kamers gereinigd.
 
wat een prestatie!!!
 
Om 11.30. Uur hebben de schoonmaakmedewerkers de bouwplaats bezocht en is er een plaquette onthuld. De nationaleImageImageImage pers was zelfs opgetrommeld.
Toen we afscheid hadden genomen van de bouwvakkers ( handschoenen,shirts en zelfs schoenen achtergelaten) zijn de medewerkers van de bouwploeg de werkzaamhedén van de schoonmakers gaan bewonderen.
Wat een werk is ook hier verzet.
Het rook weer fris en de natuur stenen vloer was weer duidelijk zichtbaar.
 
Alle medewerkers ( vebego medewerkers, bouwvakkers,ziekenhuis medewerkers) ontzettend bedankt voor de gastvrije ontvangst.
 
We zullen met zijn allen de vele zweetdruppels achterlaten en meteen tevreden gevoel deze eerste bouwreis naar Marokko nooit vergeten.
 
De avond is afgesloten met een woord van dank uitgesproken door Eric, en de orgnisatoren ( Annette, Sander,Mimoun en Bento)  zijn in het zonnetje gezet.
Een hilarisch moment werd het toen Sander tot Koning zoutzak de 1e werd gekroond nadat hij zijn Cadeau uit mocht pakken ( zie foto)
 
Een laatste hartelijke groet uit  Marokko
 
Evert Bussink.

een kijkje door de bril van Bep en Anna…

We zijn even oud en samen op een hotelkamer terecht gekomen. We zijn allebei dik in de vijftig, levensgenieters en vol goede ideeën! We weten wat er te koop is in het leven, maar dit hadden we nog niet meegemaakt. 
Onze royalklas kamer vonden we in eerste instantie hemels, maar geen balkon, maar ik, Bep, ben een roker. Maar met Anna, die zit vol begrip en heeft zelf ook ooit gerookt. In onze salon mag ik af en toe een sigaretje roken.
De andere kamers hebben een jacuzzi, maar wij hebben een enorme spiegel, die ons zeker 5 kilo lichter laat blijken.
Wij kijken ook graag TV, maar het lukt ons elke dag, na zeker een half uur proberen, op de knoppen te drukken, en dan eindelijk beeld.
We doen de TV niet meer uit want we weten zelf niet hoe we die TV hebben aangekregen.
En vandaag lukt het ons helemaal niet. We hebben Evert erbij gehaald, en voila, we hebben weer beeld, hij is onze reddende engel.
Maar veel kijken deden we niet, zo moe waren we van ons gebabbel en gelach.

Woensdagavond na een lekker diner nog even met z’n allen lekker bijkletsen, dachten wij, maar iedereen klets tegen GSM,Tabblad, Ipad en noem maar op!!!!!!!!!

Dus, tijd voor de “oudjes” om een flesje wijn te bestellen en ons terug te trekken in onze Royal Suite samen met Miriam en Marlies, om echt, echt te gaan praten onder het genot van een glaasje rode wijn.

Als afsluitertje de laatste dag afscheid van al onze Marokkaanse vrienden.
S’middags vrij spel voor ons vier dames betekende deze vrije tijd natuurlijk shoppen in Al Hoceima. Na de nodige Dirhams te hebben uitgegeven, nemen we een taxi, kosten E 0,70 terug naar het hotel. Dat ging als volgt: hand omhoog en binnen “no time” stond er een petit taxi voor onze voeten. Met z’n vieren propten we bepakt en bezakt in de taxi. Nadat er bijna een container omver gereden werd, merkte de chauffeur op dat er een persoon teveel in de taxi zat…….
Midden op de weg werden wij tussen het drukke verkeer eruit gezet, tot we op het lumineuze idee kwamen om twee taxi’s te nemen. Na een kamikaze-rit en natte broeken van angst en van het lachen bereikten we eindelijk en onverwachts toch nog heelhuids het hotel. We werden enthousiast door onze medebouwers ontvangen, maar ze waren een beetje ongerust geweest over ons. Eind goed, al goed. Deze geweldige week hebben we afgesloten met een heerlijke BBQ met als achtergrond het ruisen van de zee.
Bep en Anna