Keien op de bouwplaats! (dinsdag 23 april)

Op vorige dag (maandag dus) hadden we (als ‘bouwgroep’) laten zien dat we hier niet zijn gekomen om vliegen af te vangen. Eventjes onwennig maar al snel draaide de bouwtrein maandag dus op volle toeren. Voordat ik vertel hoe het ons vandaag (dinsdag dus) vergaan is wil ik nog eerst een anekdote vertellen over mijn (Steve) nieuwe status als Marokkaan Achmed.

Gisteravond dus gingen wij naar een visrestaurant bij de haven van Al Hoceima. Er waren op het moment dat wij er aankwamen vissers bezig hun waar te verkopen. We waren iets te vroeg en konden, als wij dat wilden een fotomomentje inlassen. Ik gewapend met mijn Canon liet mij dat geen twee keer zeggen en schoot uit die Canon wat mooie plaatjes. Tot ik op mijn schouder werd getikt door, zoals het zich liet aanzien, een vriendelijke politie agent die iets in het Arabisch zei. Ik keek hem schaapachtig aan, want ik ben weliswaar omgedoopt tot Achmed maar verder dan een paar woordjes Arabisch kom ik niet. Dus hij prevelde nogmaals wat in het Arabisch en hij begreep niet dat ik hem niet verstond (want in zijn beleving zag ik er wel uit als een landgenoot). Mimoun waarmee ik op het terrein liep, zag dat tafereel aan en ging met de agent in gesprek. Mimoun zei dat ik geen Marokkaan was, maar de diender wist van geen wijken en zei dat ik dat wel was. Uiteindelijk wist Mimoun hem te overtuigen dat ik geen Arabisch sprak. Nog altijd overtuigd dat ik Marokkaan was zei hij: ‘Hij spreekt geen Arabisch, och wat zielig voor hem’. Ik heb nog net niet in m’n broek gepiest van het lachen. Geweldig… Ik ben bijna ingeburgerd.

Vandaag dinsdag dus gingen we verder met het bouwen aan het de muur bij het afvaldepot. Aangekomen op de bouwplaats zagen we al wat voor werk we verzet hadden. Maar goed dat was gisteren. Handen uit de mouwen en weer aan de slag. De muur werd nog verder opgehoogd en verstevigd met een kolossale kei, die in eerste instantie door een van de ‘plaatselijke’ bouwers werd uitgegraven. Met vereende krachten plaatsen we de enorme kei op de muur. Dat was dus het begin van het afwerken van de rest van de muur. Het gaf een fantastisch gevoel om te zien hoe de muur groeide tot een mooi bouwwerk. Maar de grond voor de muur moest nog worden opgehoogd en er moest ook nog een pad gemaakt worden vlak langs het afval depot. Oh ja, maar eerst moesten er honderden blokken beton worden verplaatst die men geplaatst had op de plek waar het pad moest komen. Dus met man/vrouw en macht hebben in no time de stenen weten te verplaatsen. En toen moest het huzarenstuk nog beginnen namelijk het verplaatsen van heel veel kubieke meters zand… Maar zelfs daar draaiden wij onze handen niet voor om. En zelfs na een welverdiende lunchbrake en een bezoek aan onze collega’s die binnen aan het werk waren, gaf de aannemer de heer Idrissi om ongeveer 15.15 aan dat wij klaar waren met het ‘ophoogwerk’. Wij werden allemaal hartelijk omhelst en gefeliciteerd met het behaalde doel. Super trots!!

Na deze prestatie werden wij uitgenodigd door de leiding van het ziekenhuis om samen met hen wat te drinken en wat (lekkernijen) te eten. Er werd verteld hoezeer men het initiatief van de Foundation waardeert en hoezeer men ook beseft dat dit niet vanzelfsprekend is. Met Vanessa als tolk konden we vervolgens horen en zien dat men door middel van een plaquette, aangeboden door het Ministerie van Volksgezondheid, de dankbaarheid wilden tonen. Men heeft het besef dat er nog genoeg te doen is als het gaat om allerhande zaken in het ziekenhuis, maar dat dit de eerste stappen zijn in de goede richting. Met z’n allen op de foto en tevreden terugkijkend op wederom een fantastische, emotionele en inspirerende dag.

Namens de bouwploeg,

Steve en MimounImageImage

13 thoughts on “Keien op de bouwplaats! (dinsdag 23 april)”

 1. Mimoun, wat een geluk voor Steve en de rest van de groep dat jij erbij bent om alles te vertalen !

  MAATJE; Hou je haaks, good luck en ik mis jou !!
  Dikke MK.

 2. Geweldig allemaal jullie hebben hard gewerkt, en Mimoun maar goed dat je er was anders was er een bouwer minder, zo te lezen hebben jullie al heel wat vorderingen gemaakt.
  Nou Mimoun en Bento het is wel stil hoor hier maar ik bewaak het front hoor samen met Dick het gaat goed.
  Nou succes vandaag en we lezen wel wat jullie deze dag weer hebben gepresteerd Top mensen

  groetjes Pia

 3. Volgens mij komen jullie straks terug met hele dikke spierballen, wat een werk mensen! Dat alles met de hand, kunnen wij ons hier toch niet meer voorstellen maar het ziet er goed uit hoor, vakwerk. Erg leuk ook de foto’s bij de verhalen, zo krijg je een heel goed beeld van alles. Keep up the good work!

 4. Hey Anna en andere bouwers! Wat zijn jullie goed bezig zeg! Wat een verhalen weeral. En vooral dat bewijsmateriaal dat jullie er dagelijks bijvoegen, wat een verschil met de eerste bouwreis indertijd. (toch, Annette… wij waren meer afgezonderd en de mensen moesten nog leren om ons berichtjes te sturen…) ‘k Wou dat ik erbij was, maar ik vertrouw volledig op jullie! Een fantastisch nieuw project. Vele groeten vanuit België!

 5. Hallo Marlies en de rest van de bouwers, mooi om te lezen dat alles goed gaat. Hoop dat jullie een fantastische week hebben….dikke kus xxx

 6. hey allemaal ! ik zie het zweet al van jullie afdruipen :-)
  het is echt super wat jullie daar doen!!!
  geniet van de rest van de week en een super dikke kus aan mijn mama anna xxx

 7. Jeetje kanjers! Wat leuk en mooi om jullie op deze manier te volgen. Heel veel plezier en succes!

  Groetjes,

  Mike en Marije
  Assist (MaAssist)

 8. Beste mensen, wij zijn net terug uit Zuid Afrika en ik merk dat jullie ook razend enthousiast zijn en emotionele momenten meemaken. Gweldig werk wat jullie doen, een onvergetelijke indruk niet alleen voor jullie maar ook voor de lokale bevolking. Geniet van deze reis en kom gezond weer terug.

 9. Heej virgi en andere bouwers,

  Jullie verzetten echt veel werk, vergeet ook niet om jullie heen te kijken en te genieten van elk moment.

 10. Marlies,

  Zo te zien heb je het naar je zin. Ik kan mij goed voorstellen dat jullie daar naast leuke dingen ook geconfronteerd worden met veel leed.
  Een prima project en niets dan lof voor jullie inzet.

 11. hoi mir, uit jullie verhalen blijkt wel dat jullie hard aan het werk zijn allemaal maar aaan het eind van de dag weet je waar je het allemaal voor doet. Leuk die fotos erbij. Dat jullie hulp ook hard nodig is in het ziekenhuis zie je op de fotos en lees je in de verhalen.Geweldig werk dat jullie verzetten!! Ben benieuwd naar jullie volgende verhalen, tot gauw!

 12. Fantastische en indrukwekkende verhalen om te lezen! Geweldig wat jullie doen!

  Dikke duim omhoog van het thuisfront!

 13. Hallo Sander,
  Vanuit een zonnig Delft volgen we jullie op de voet.
  Wat een gave verhalen om te lezen en een mooie foto’s.
  Alvast gefeliciteerd met de bereikte resultaten en hou nog even vol bij de laatste loodjes..
  En vergeet natuurlijk vooral niet om van alles te genieten en veel plezier met elkaar te maken.
  Groeten vanuit RdGG van Ellen, Danielle en Ifie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>