Waar is het feestje?

Net als de sociale partners met het net gesloten sociaal akkoord: wij doen niet aan crisis!

Wat mij betreft moeten we in schaarste creatiever worden en feestjes blijven geven… Juist om te blijven vernieuwen! Feestjes zijn belangrijk voor innovatie. Mensen ontmoeten elkaar en er ontstaan vanzelf nieuwe dingen. Wat maakt nu een goed feestje voor innovatie? Een rondje langs de velden…

TEDxNijmegen: Van 0 tot 110 jaar inspireren
Een van de überfeestjes voor innovatie is TEDx en gaat over “ideas worth spreading”. Ideeën en ervaringen delen die leiden tot vernieuwing. Het recept is kinderlijk eenvoudig. De kern is storytelling. Iemand vertelt zijn persoonlijke verhaal in 20 minuten. Het begint met een geweldige persoonlijke uitdaging of ergernis. Gaandeweg kom je erachter hoe de held de uitdaging of ergernis oplost. Bij TEDx stonden eerder al grote namen op het podium als Bill Gates en Bono, maar ook ‘gewone mensen’ met minstens een zo bijzonder verhaal.

8 april was TEDxNijmegen, georganiseerd in samenwerking het UMC Radboud. TEDxNijmegen stond in het teken van leven van 0 tot 110 jaar. Met als boodschap: de patiënt staan centraal. Met wetenschap, opiniemakers, praktijkmensen en vooral ook patiënten en hun familie op het podium. Een prachtig feestje inclusief voorpret en napret offline én online. Onderdeel van dit feestje is de spanning of je mag komen. Dat gebeurt op basis van je persoonlijke motivatie. Ontvang je de uitnodiging, dan registreer je je via Facebook of Twitter. Resultaat: allemaal betrokken deelnemers die elkaar al vooraf online ontmoeten. En een enerverende dag, met als hoogtepunten::

  • Lowie, de vader van Guusje, een 10-jarig meisje met kanker die elke vorm van autonomie verloor door het ziekenhuisprotocol.
  • Superzuster Tamara die soep moet koken van de adviezen van dokter Heup, dokter Brein en dokter Nier richting haar 75-jarige patiënten.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZoF0AGs_d_k&feature=player_embedded]

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WzccQYjP_s0&feature=player_embedded]

Beide cases geven direct inspiratie om ook onze dienstverlening in de zorg nog meer op de patient te richten. Bekijk ze op de website van TEDxNijmegen.

Hago 70 jaar: iedereen doet mee!
Ook bij Vebego-dochter Hago deden ze in april aan feestjes. En wel vanwege het 70ste verjaardaag. Een schitterend feest in Ahoy, dat laat zien dat je met feestjes misschien wel meer mensen op de been kunt krijgen dan met stakingen. Allemaal onder een positief motto: Hago’s Got Talent. Ook hier de voorpret met een talentenjacht. De winnaars stonden in het voorprogramma van Nick en Simon. En de napret is natuurlijk nagenieten van alle foto’s. De grote waarde zit hier natuurlijk in het ongedwongen ontmoeten en verbinden van werkvloer en management. Elkaar kennen en waarderen van hoog tot laag leidt tot betere samenwerking en uitwisseling van ideeën.

Schermafbeelding 2013-04-23 om 12.54.49

Kennis- en Innovatiedag: ontmoeten en uitwisselen
Ook een mooi voorbeeld was de Kennis en Innovatiedag van Hago Zorg met een heel mooi interactief programma. Een prachtige persoonlijke aftrap van Theo de Koning over zijn ervaring met de zorg in de VS. Een keur aan workshops volgde. Onder andere met het Schoonmaakgilde en Gaming in Zorg met Ellis in Wonderland. Volop ruimte voor uitwisseling in pauzes met voldoende tijd om rond te snuffelen in de Straat van Innovatie.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=e4GxdDUI2pE]

EUWIN: iets meer samen graag…
Een iets minder geslaagd feestje was de kick off van het Europese Platform voor Sociale Innovatie EUWIN. De bedoelingen zijn goed, immers sociale innovatie als versneller voor duurzaam organiseren, mag best een steuntje in de rug gebruiken. Echter, bij zo’n kick off verwacht je dan ook wel wat sociaal innovatieve werkvormen. En daar blinkt Brussel niet nog niet in uit. Zowel de zaal en de opstelling (foto spreekt voor zich, met dank @GlennBurg MVO Nederland), het programma (sprekers centraal, niet het publiek) als ook de digitale randvoorwaarden (waar is de WiFi?) droegen niet bij aan vernieuwende inzichten en contacten. Maar goed, dat kan ook liggen aan mijn Noord-Europese achtergrond, waar de “sociale innovatieve fetisj hoogtij, schijnt te vieren”. Aldus dagvoorzitter Dhondt van TNO.

foto EUWIN
Met dank voor foto: glenn van der burg

Fouten maken ineens zichtbaar hoe het wel kan. Kijk maar een bij the Institute of Brilliant Failures.

Dus, wat maakt nu een goed feestje dat uitnodigt tot innovatie:

  • betrokken sprekers en publiek
  • uitnodigende faciliteiten voor interactie (wifi, ontmoetingsruimte, pauzes)
  • voorpret en napret organiseren online en offline

Volgende keer meer over innoveren in crisis onder het motto “radicaal op kleine schaal”.Of hoe uit dit soort feestjes prachtige juweeltjes van vernieuwing ontstaat.

Heb je ook zo’n juweeltje? Laat het weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>