Dag 0: Welkom in San Francisco

Sinds maandag 7 april ben ik in San Francisco: Science Fiction, Silicon Fantasy…
We gaan het deze week allemaal meemaken met de Handelsmissie en Studiereis vanuit Amsterdam met een aantal grote Nederlandse bedrijven en een enkele startup.

De belangrijkste doelen deze week zijn het kennismaken met de startup mentaliteit van Silicon Valley en Silicon Valley startups Nederland halen. Daarnaast ook vooral een blik op de toekomst werpen. Wat zit er allemaal aan te komen voor ons als mensenbedrijf: komen de robots echt? Wat zijn nieuwe business modellen in het organiseren en aansturen van arbeidsintensieve processen? Hoe kunnen wearables het werk van onze mensen leuker en makkelijker maken? En wat registreren sensoren, WiFi of andere nieuwe platforms over de plaatsen waar onze mensen werken?

Het lijkt veel technologie, maar misschien is de echte vraag hoe wij, als echte mensen, ermee omgaan? Kunnen we het allemaal nog bevatten, lukt het ook zonder gebruiksaanwijzing of cursus, wat doet het met onze privacy? We horen steeds vaker dat we in een overgangsfase zitten. Heel lang geleden waren we jagers en verzamelaars, toen werden we boeren. We vonden stoom uit en fabrieken. En nu met internet verzamelen we massa’s aan informatie. Voor iedereen beschikbaar. Je hoeft er niet meer voor naar school, naar kantoor of eigenlijk misschien niet eens meer op reis.

En dan toch naar San Francisco? Ja, want weten is één ding, kunnen toepassen van kennis is iets anders. Dan gaat het over vakmanschap. Ik heb niet de illusie dat we in een week het vak beheersen van het transformeren naar een nieuwe tijd. Maar, zover staat het wellicht niet eens zoveel van ons af.

We zijn goed in mensenwerk, in 1000 dingen oplossen die elke dag anders zijn en alles vlotjes te laten verlopen. Juist in de samenwerking tussen mens en alles wat internet brengt, zit onze sleutel voor de toekomst.

Dus deze week op naar onder andere: de robots van Google en Beam, Nissan, de Kaggles en de co-work spaces als Rocketspace die kennis, competenties en hippe werkplekken faciliteren voor startups (onder andere van Uber, Airbnb), het Wearables Wednesday Event, de datagedreven bedrijven als Facebook, LinkedIn en en nog vele anderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>