Dag 2: De grote jongens van nu en straks? Via Cisco naar Facebook tot Runway

Indrukwekkende binnenkomst bij Cisco. James Bond-achtige entree met futuristische schermen, veel glas en alles straalt de 21ste eeuw uit. Maar ik had ook in een ruimteschip kunnen zitten. Best flagstore ever voor technologie, maar tegelijkertijd constateert hoofdman Wim Elfrink dat bedrijven een steeds kortere levensduur hebben en dat medewerkers steeds sneller van baan wisselen. Hij ziet de mismatch van human capital als de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. De vergrijzing in combinatie met allerhande nieuwe jobs waarvoor nog geen opleiding is. Want ‘internet of everything’ gaat zorgen voor een radicale omvorming van processen met veel lager faalkosten. Alles in één keer goed doordat we beter in staat zijn met behulp van data toekomstig dagelijks ongemak, als bijvoorbeeld kassarijen, weten te voorkomen. Gevolg voor ons is dat inzet van personeel veel beter planbaar is.

Bij Facebook lijkt het hoofdkantoor op een soort jongensboek. Een gezellige happy campus. Met een tandarts, fietsenmaker en heel veel karretjes die hardware van office naar office brengen. Een automaat waar je je mobiel uit de muur ‘trekt’. Open ruimtes en open communicatie lijkt het motto. En het besef dat je in je leven 100.000 uur op kantoor doorbrengt, dus dat je er maar beter iets leuks van kunt maken. Veel fun op de muren, relaxen en werken gaan samen en toiletten in het teken van persoonlijke verzorging. De sfeer van vrienden onderling, maar toch privacy en ook de veiligheidsmaatregelen waar je als bezoeker doorheen moet, maken dat het als een groot bedrijf voelt.

Bij Runway wonen starters. Open ruimtes waar duidelijk de bewoners hun omgeving vormgeven. Praktisch met schrijfbare en schuifbare wanden en losse omgangsvormen, letterlijk een open space. Als je wat in te brengen hebt doe je mee, als je je ding gedaan hebt, schuif je weer ergens anders aan. En zo lijkt het ook te gaan met je bedrijf, heel veel tijdelijke coalities van mensen en ideeën. Spannend om te zien waar het in uitmondt en of er zitvlees op de botten komt. Of is dat niet nodig? Is hun technisch platform de basis van het vertrouwen dat ze van klanten krijgen? Feit is dat de grote, jonge bedrijven nu met heel weinig mensen, heel veel geld opbrengen en dat met weinig andere grondstof dan menselijk kapitaal. Wat zegt dat over het einde van arbeidsintensieve diensten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>