Dag 5: Van data naar wijsheid?

Silicon Valley is gedreven door technologie, de belofte van data en van een gemeenschap van mensen die elkaar nog steeds via de natuurlijke principes vinden. Een sportclubje, een meer of minder toevallige ontmoeting, een gemeenschappelijke mislukking of interesse. Op zoek naar iets dat elkaar bindt. Het opbouwen van vertrouwen door samen te werken, door te doen, ervaring krijgen met elkaar. Samen op pad naar de wijsheid, om een probleem op te lossen, om geld te verdienen, om de wereld beter te maken. Ieder met zijn eigen motieven.

Data-wijsheid pyramide en meatbodies
Interessant is om te zien hoe het pad van data naar wijsheid verloopt. De belofte van Silicon Valley gaat naar kunstmatige intelligentie, de laatste acquisities voor Google liggen op dit gebied. Machines die data verzamelen, verbanden aanbrengen, interpreteren, voorspellen en zelfs zaken voor ons gaan oplossen. In dat laatste geval hoeven wij als mensen niet meer te werken of zelfs te handelen. Ons leven is overgenomen door de machines. We zijn alleen nog “meatbodies” die uitvoeren wat machines ons aanreiken. Lekker vooruitzicht…

Even een kleine vergelijking tussen mens en machine anno 2014. Want ook ons brein is een soort computertje dat van alles registreert. Anders dan de machines kunnen we daarbij ook nog proeven, voelen en ruiken. Mooie 1 april grap was in dit kader trouwens Google Nose. En dan hebben we ook nog zoiets al een instinct of een zesde zintuig, bijvoorbeeld gevaar ruiken. Gaan machines dit straks ook kunnen? Hier in Silicon Valley is het een kwestie van het bereiken van het “tipping point”, dé kleine gebeurtenis die een kettingreactie gaat veroorzaken voor de toekomst. Een exponentiele versnelling, van een de impact waarmee de dinosaurussen uitstierven. Of wij dan straks die dinosaurus zijn?

Hoe verloopt dat pad van data naar wijsheid bij mensen en machines?
Ten eerste, beiden registreren dingen wel, maar ook niet. Bij machines gaat het om ongestructureerde data die ergens uit te lezen zijn. Een letters, cijfers en symbolen. Data die daarin niet vast te leggen zijn, registreert de machine niet. Verder kan de machine daarnaast zo’n beetje alles vastleggen, ongefilterd en ongewogen. Dat levert andere informatie op dan bij mensen. Immers, wij missen veel data, omdat ons brein irrelevante informatie uitsluit. Daarmee zijn we snel en effectief, met als doel te overleven. Want dat is wat we al miljoenen jaren op deze aardkloot proberen. In hoeverre het oordeel van de mens of de machine anders is en wie een beter oordeel heeft, geen idee. Feit is wel dat het door Google voor $3,2mrd geacquireerde Nest Technologies zelflerende thermostaten maakt. Dus data kan verzamelen en interpreteren. Maar hoeveel complexiteit kan een zelflerende machine aan? Een zelfrijdende auto op de snelweg is één ding, maar in een drukke winkelstraat of een woonerf met de weg overschietende kinderen…

Ten tweede wat is de zelfwaarde van lerende data van machines ten opzichte van de mens? Mooi is het fenomeen van de wearables voor fitness. Bijvoorbeeld de Fitbit of de Jawbone, zij registreren je stappen, je hartslag, verbanding van calorieën. Alles om jezelf beter te leren kennen. Voor iemand die zichzelf een beetje kent, levert dit weinig verrassingen op. Bijvoorbeeld de vakman die uit ervaring het eigen recept voor succes vond. Wellicht dat data ons sneller leren of eerder voor bewustzijn zorgen. Of irrationele argumenten van ons gedrag wegnemen. We weten het niet precies, er is nog een boel te leren op dit vlak.

Ten derde gaat het ook om de hoeveelheid die we kunnen begrijpen. Als mensen zijn we gebouwd voor het oplossen op de menselijke maat. Zaken die heel veraf zijn (het heelal) of minuscuul (quark deeltje) zijn een zaak voor wetenschappers en niet voor ons gewone stervelingen. Kijk deze video maar eens over ons begrip van de (on)menselijke maat. Het maakt nederig over wat in ons blikveld is. Machines verruimen dit blikveld, we kunnen steeds verder kijken in het heelal en ook het Higgsdeeltje is vastgelegd. We gaan daarmee richting de quantummechanica, over de deeltjes tussen hemel en aarde die wij niet kunnen bevatten, maar een richting waarvan sommigen denken dat er sleutel naar telepathie en helderziendheid zit. Zouden de machines dit kunnen ontrafelen?

Mens en machines samen
Voordat de machines het overnemen en we aanstuurbare ‘meatbodies’ worden, laten we vooral kijken hoe de machines en de mens elkaar vooruit kunnen helpen. Dus sneller leren door meer data toe te voegen aan ons bevattingsvermogen. Deze rijkheid aan data geeft meer informatie, meer kennis en hopelijk meer wijsheid. En daarnaast, laat onze eeuwenoude mensenwijsheid richting geven voor alle ethische zaken rondom privacy.
blog karolien beeld 2

Grote en kleinere impact
Er zijn in Silicon Valley veel aanhangers die belofte aanhangen dat technologie en data inderdaad de grote vraagstukken met onze collectieve wijsheid gaan oplossen, bijvoorbeeld Goeroe Peter Diamandis. Zijn bestseller Abundance predikt een wereld van overvloed en het oplossen van de grote vraagstukken met grote impact. Grote beloften voor gezondheidszorg, voedselvoorziening, armoedebestrijding en oplossen van klimaatverandering. De nieuwe weldoeners van de wereld als Bill en Melissa Gates hebben hier overigens veel geld voor over met hun Foundation, waarmee ze de wereldwijde vraagstukken op willen lossen. Eén daarvan ligt direct in ons bereik, het uitvinden van een nieuwe toilet, die minder ziektes verspreid. Ik ben heel benieuwd uit welke combinaties van expertises de oplossing gaat komen. Eén ding staat vast, de schoonmaakbranche alleen zeker niet!

Of wij met onze bedrijven nu gelijk mee moeten doen aan het oplossen van de grote wereldproblematieken, is de vraag. Onze uitdagingen van nu zijn om alle dagelijkse dingen steeds een beetje beter te doen. Voor onze klanten, onze medewerkers en onze stakeholders. Dat levert verbetering met veel kleine stapjes op. Als er radicale veranderingen aan zitten te komen, zijn we dan in staat om mee te schakelen? Een beetje oefenen in wendbaar worden, doet niemand in deze tijd kwaad. In dat opzicht was een week Silicon Valley meer dan de moeite waard. De wendbaarheid van start-up bedrijven en het benaderen van business vraagstukken op een mondiale schaal, laat een enorme stretch aan mogelijkheden zien.

Ten slotte daarom een overzicht van de heilige huisjes die de afgelopen week zijn ingestort:
– Niet binnen twee weken een afspraak kunnen plannen? Binnen 72 uur is de norm in the Valley!
– Geen geld? Met goede mensen en gedeelde belangen is altijd geld te vinden.
– Geen capaciteit? Overal zijn specialisten te vinden, helemaal online.
– Op enkele succesjes investeren? Bouw op veel mislukkingen en maak ‘game changers’ maken.
– Grote projectplannen en research? Uitproberen en leren.
– De manager belangrijk? Mensen kunnen zichzelf heel goed organiseren, anders zorgt de techniek er wel voor.
– Angst voor kopiëren? Beschouw het als een gegeven, zorg dat je deelt en daardoor weer slimmer en sneller kopieert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>