Pop-up: in schaarste creatief en duurzaam in facilities

Pop-up everywhere
Pop-up galerie, Pop-up Yoga, Pop-up hotel, Pop-up kerk, Pop-up muziekfestival, Pop-up everywhere… Grappig, deze initiatieven die uitgaan van tijdelijkheid en vluchtigheid in een tijd waar de roep om lange termijn steeds vaker klinkt. Pop-up is een mooie manier om in te spelen een groeiende behoefte aan flexibiliteit. Toegang op het moment en plaats en met het gezelschap dat jij wilt. De nieuwe technologieën maken het mogelijk om te boeken en ontmoeten waar en met wie jij wil. De economische noodzaak is de andere belangrijke drijvende kracht. Want voor de beleving heb je niet per se een vaste ruimte nodig. Soms is nabijheid belangrijker (kantoor, winkel). En Yoga en bidden kunnen best in een park. Even de wei wijden.
kunst en komedie
Pop- up galery: kunst en komedie

Pop-up en flexwerken – around the world
De eerste commerciële Pop-up, had eigenlijk Vacant California al in 1999 vanuit een innovatieve gedachte. Namelijk om te testen of er markt was voor een bepaald product. Later volgde het modemerk Comme des Garçons. In kantoortoepassingen zien we eigenlijk meer een ontwikkeling vanuit flexwerkplekken. Bedrijfsrestaurants worden gebruikt om te vergaderen en als werkplekken onderweg. Voor meer innovatieve vormen, die ook nieuwe manieren van samenwerken uitproberen, moet je in de start-up scene zijn. Bijvoorbeeld in San Francisco, bij Rocketspace.com. Een plek die de zwerm aan jonge start-ups host en zelfs met een business model in het herontwikkelen van gebouwen. In deze Pop-up variant staat de eindgebruiker centraal. Zij bepalen veel meer dan de facility managers en de bouwheer hoe de ruimte eruit ziet en gebruikt wordt. Ook het Betahaus in Berlijn is een mooi voorbeeld. De zwerm co-workers popt in en uit als het hen uitkomt. Ze geven zelf vorm aan de ruimte én de programmering rondom hun werkplek. Een steeds wisselend decor met steeds wisselende spelers. Beide voorbeelden weliswaar vanuit een vaste locatie, maar wel met heel veel flexibiliteit in gebruik, ruimte en participanten.

cowerk_betahaus_lowcostinrichting
Betahouse: gebruikers bepalen

20140407_103315
Rocketspace: low cost inrichting

Pop-up met je eigen kantoor: haal meer uit je m2!
Een iets andere route is je eigen kantoor beschikbaar stellen als pop-up office. Het helpt bij het managen van (verborgen) leegstand, kom tegemoet aan prettige werkplekken en is ook een duurzaam innovatieve oplossing. Pop-up Office is een samenwerkingsverband van A-merken in Nederland. Zij stellen kantoorruimte aan elkaar beschikbaar. Ze halen daarmee meer uit hun m2. Kijk maar eens mee:
• Ten eerste hebben veel bedrijven hebben te maken met verborgen leegstand, maar liefst 93% van het grootberdrijf! Op woensdag en vrijdag kun je een kanon afschieten, maar ook reorganisaties vragen steeds flexibeler op- en afschalen. Een grote uitdaging voor de facilitair manager! Pop-up Office probeert van de nood een deugd te maken. De een heeft ruimte nodig, de ander zoekt een flexibele satelietvestiging. Hebben we daar makelaars voor nodig? Nee hoor, in de sharing economy allang niet meer. Dat regelen we toch onderling zelf. En door een eenvoudig boekingssysteem weet je wie je in huis krijgt.
• Pop-up office is ook een duurzaam innovatieve oplossing. Je werkt bij een kantoor in de buurt (minder brandstof en minder reistijd). En een Pop-up office is de ideale manier om allerlei nieuwigheden rondom de werkplek uit te testen. We weten dat er heel veel nieuwe ontwikkelingen op de FM-er af komen: Smart Buildings, Healthy Buildings, E-neutrale gebouwen, Experience buildings…
• Bovenal is Pop-up Office fijn voor de eindgebruiker. Je eigen innovatieve werkplek op maat. Even gluren bij de werkplek van de buren. Want de A-merken hebben toch vaak een mooi en inspirerend gebouw met een boeiend verhaal en experts op bepaalde thema’s in huis.
Karoline achmea popup
Locatie eendagsvlieg bij Achmea: Karoline live en via I-pad robot

Overzicht_Capelle_App
Locatie Capelle: eigen spullen mee

Popup in de praktijk: DIY in schaarste creatief
In de praktijk is het eigenlijk heel simpel. Het is gewoon een kwestie van doen. Dat kunnen FM-ers en eindgebruikers heel goed samen. Zo kunnen eindgebruikers niet alleen hun denkkracht inbrengen. Ze kunnen ook gewoon hun eigen spullen meebrengen. Zo maak je je werkplek leuker dan thuis en ben je niet afgeleid van ‘thuisklussen’. Je zit dan in een feels-like-home omgeving mét alle voorzieningen voorhanden. Je grijpt nooit mis in koffiecups, lege cartridges, een lege koelkast, maar bent juist voorzien in lekkere koffie, fijne lectuur, een prettige werkplek, een inspirerende omgeving (daar heb je thuis ook nog wat aan), een gedekte tafel en een praatje bij de koffieautomaat.
Een mooi sociaal innovatief project dus, samen optrekken vanaf de werkvloer!

Popup Office: de eerste resultaten
We zijn nu zes maanden onderweg. We zien bij eindgebruikers groot enthousiasme. Makkelijk boeken, leuk om zelf inbreng te hebben. Feedback over facilities leidt tot verbetering. Bij FM-ers soms een kleine huivering. Wie krijg ik in huis? Hoe richt ik mijn facilities in? En het facilitair bedrijf als innovatieve koploper is onze organisator. Het is nog even wennen…

Ook een paar uitdagingen. Het gaat om verandering van gedrag en dat doe je als mens nu eenmaal niet zomaar. Net zoals het een astronaut moeite kost om los te komen van de zwaartekracht, kost het ons als mens moeite om onze patronen te doorbreken. Het begint bij het maken van een keuze. In dit geval een keuze voor het opdoen van een nieuwe ervaring. Een keuze om net even buiten de lijntjes van veilig te kleuren en je kwetsbaar op te stellen als je een onbekende locatie bezoekt en ontmoet. Dus plan een eerste keer gewoon een werkoverleg buiten de deur in een Pop-up Office: én veilig én nuttig. Het enige risico dat je loopt is dat je een nieuwe ervaring opdoet.

Vroeger ging je naar het wegrestaurant, nu is het de uitdaging om je welkom te voelen in een vreemde omgeving.
Sommige onder ons willen ook gewoon graag hun vaste plek. Daarom is Popup (nog) niet voor iedereen. Houd je van vastigheid, dan heb je een vaste werkplek, een vaste supermarkt een vast café.
Houd je van avontuur, dan ga je pop-uppen.

Overigens gaan beiden heel goed samen is onze eigen ervaring. Het gaat om de juiste beleving op het juiste moment! En een nieuwe weg begint altijd met een eerste stap.

Dit artikel is geschreven door Karolien Niederer en Karoline de Koning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>