Ode voor ons heden ons dagelijks werk(enden)

Voor jou geen ander!
Speech te houden voor: Veranderaars op de werkvloer. Zij die vast zitten in paradigma’s.

Sociale en technische innovatie moeten zorgen voor meer waardering en verbinding tussen mensen op de werkvloer in dienstverlening (kleine baantjes)

Ode voor allen die ons heden ons dagelijks werk doen. Dat we lang niet altijd zien of waarderen. De schoonmaker, de nachtwaker, de steigerbouwer – mensen die er zijn, of toch niet. We weten het niet altijd, waren het de kaboutertjes, was het toeval…? Het was is elk geval schoon, veilig en het feest kan weer beginnen. We vinden het bijna vanzelf in onze belevingseconomie. Maar zonder deze “footsoldiers” (Baron en Kreps, 1999) geen feest… Zonder innovatie, technisch én sociale, blijft de waardering voor ons heden ons dagelijks werk laag. Maar er gloort licht aan de horizon!

Waardering voor onzichtbaar werk is een hot topic in de arbeidsverhoudingen. Een pleidooi vanuit de vakbonden, maar ook vanuit werkgevers. Het besef dat vreugde in werk, weer afstraalt op de kwaliteit van je werk. En in lager verzuim. Gelukkig hebben we steeds meer manieren om de mensen die ons heden ons dagelijks werk doen, de eer van het werk te gunnen. Dus kom op allemaal, hup in die opwaartse spiraal! Vanuit techniek en vanuit onszelf. Een paar persoonlijke odes laten zien innovatie heel concreet en makkelijk is op te pakken.

Ode voor Fatima: van onzichtbaar naar onmisbaar
Voor Fatima van onze Hago Next. 10 jaar in de avondschoonmaak. Knibbelde de uurtjes bij elkaar met nauwelijks erkenning. Fatima werkt nu overdag bij MVO Nederland en IDH in Utrecht. Ze werkt volgens het principe Kijken, Denken, Doen. Ze schat zelf in wat wanneer nodig is. Ze heeft hulp van @lly, een app op haar smartphone. Daarmee kan ze laten zien wat ze heeft gedaan en kan extra verzoeken makkelijk en snel meepakken. Die verzoeken gaan inmiddels ook over de catering en even een handje helpen wanneer nodig. Zo heeft Fatima nu een baan van 6 uur per dag. Naast de persoonlijke schouderklopjes, komen deze ook digitaal. Over en weer. Via korte periodieke online vragenlijstjes aan Fatima en de medewerkers van MVO Nederland en IDH weet iedereen precies hoe blij we met elkaar zijn. En dat we elkaar nodig hebben.

Ode voor Nicky: je nieuwe job uitvinden
Een ode voor Nicky die mij hielp in de Converse Store in San Francisco. Beetje verder weg van huis, maar midden in Silicon Valley is de baan van Nicky van schoenen afrekenen, geworden tot een ware belevenis. Bij Nicky kun je je sneakers uniek laten bedrukken. Eerst kies je je schoen en een basisontwerp via de Ipad. De fun spat er vanaf, want de nodige basisontwerpen komen van Nicky zelf. Het zijn foto’s van de Golden Gate die hij zelf met Instragram spetterende grafische effecten heeft meegegeven. Dan begint het feest pas echt. Welke tekst moet er nog bij. Nicky neemt je mee op zijn computer totdat de tekst helemaal passend en geheid met een kwinkslag in de printer verdwijnt. Na deze beleving grijnst hij als je hem een fooi wilt geven. Hij wijst naar de kassaboncode met het verzoek of je op de website zijn referentie in wilt vullen. “This is gonna help me muuuuch more”. Een prachtig voorbeeld van de nieuwe helden. Techniek die makkelijk toegankelijk is en waar Nicky mee opgroeide. In de praktijk zelf geleerd en gefaciliteerd door zijn werkgever.
beeld 1 blog

Ode voor de doorzetters: uit de schaduw stappen
Ook een ode voor al die dagelijks anoniem werkenden in kleine baantjes voor wie die erkenning er nog niet is. En voor hen die erin slagen om de omslag te maken van routinematig onzichtbaar werk, naar in kunnen spelen op de wensen van hun klanten. Die hun opleiding afmaken, naast hun reguliere werk. Voor hen die een stapje uit de schaduw durven te maken. En met een beetje support van betrokken collega’s en werkgevers, stapje voor stapje een beter perspectief krijgen.

Ode voor de flexcollega: altijd klaar staan om in te vallen
Ode aan de flexcollega Jorg, die bereid is om op verschillende plekken en tijden te werken. Die ervoor zorgt dat het werk gewoon doorgaat als er iemand ziek is. Of bijspringt bij een seizoenspiek, wanneer dat nodig is. Jorg ondersteunen wij met de flex@lly en Tence Online. Daarmee kan hij makkelijk zijn beschikbaarheid ingeven, zijn banen zien en hoeveel loon hij al heeft verdiend en zelf zijn ambities verder ontdekken.

Ode voor stille krachten: publieke opinie bewerken en werk beter maken
En voor de mensen die knokken bij opdrachtgevers om de waardering voor de dagelijks werkenden op de kaart te zetten. Voor Saida, die als ondernemer van Hago Next het gesprek aan gaat over de kwaliteit en waardering van werk en een einde wil maken aan de zesjescultuur voor een uitgeknepen tarief. Voor Nanneke en Mandy die jaar in jaar uit met passie de onderwerpen Vakmanschap en Waardering naar opdrachtgevers, bonden en onze eigen mensen met kleinere en grotere communicatiemiddelen onder de aandacht brengen. Voor Niels en Roy die steeds in gesprek zijn met medewerkers voor een nog betere @lly met als doel het werk leuker en makkelijker te maken.
Een_objectleider_laat_aan_een_schoonmaker_zien_hoe_@lly_werkt_72dpi_1280x853px_E_NR-3462
Rechts Saida

Ode aan de sympathisanten op de werkvloer: alle dagelijkse beetjes helpen
Ode aan al die mensen die dagelijks een beetje rekening houden met elkaar op de werkvloer. De schoonmaakstakingen lieten zien wat wij met elkaar als vervuiling en verrommeling veroorzaken. Ode aan de 25.000 Nudgers, waarvan er inmiddels bijna 300 zich dagelijks committeren om zwerfvuil op te ruimen.

In deze economisch zware tijd domineren de belangen op korte termijn. Kosten besparen, een zesje is ook wel genoeg – als het maar goedkoper kan. Op langere termijn leidt dit tot een hoger verloop en eenzijdige fysieke belasting. Medewerker de dupe én hogere werkgevers- en maatschappelijke lasten dus. Korte termijn belangen domineren ook de CAO-onderhandelingen. Terwijl dienstverlening om mensen gaat. En over verandering bij mensen. Dat zijn de mensen op de werkvloer – dienstverleners en afnemers. Zij hebben beiden een weg te gaan. Het vraagt om een nieuwe invulling van dienstverlenend werk. Met meer waardering en meer verbinding tussen de wederzijdse behoeften en verlangens. Sociale innovatie dus. Gefaciliteerd door het walhalla aan nieuwe (online) technologie die dit mogelijk maakt. Met als motivatie de uitdagingen van vandaag en morgen. Maar met het vizier op overmorgen. Ode voor iedereen, wij als mensen zijn uniek in dienstverlening.

In het hele spectrum van arbeidsverhoudingen lijkt het een grote opgave. Laten de odes een inspiratie zijn voor hoe op kleine schaal, met nieuwe technologie en de menselijke maat vooruitgang mogelijk is. Zodat iedereen betekenis en waardering in zijn werk vindt. Inwisselbaarheid en onzichtbaarheid van mensen definitief tot het verleden behoren en glunderend naar elkaar uitspreken: “Voor jou geen ander!”

Deze bijdrage is ook gepubliceerd in Anders Werken, 50 verhalen over Sociale Innovatie

One thought on “Ode voor ons heden ons dagelijks werk(enden)”

 1. Wat een gaaf bericht ! Dank je wel!

  Groet!

  Henk Pinckers

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 20 okt. 2014 om 14:35 heeft “Innovatie” <comment-reply@wordpress.com> het volgende geschreven:

  vebegomvo posted: “Voor jou geen ander! Speech te houden voor: Veranderaars op de werkvloer. Zij die vast zitten in paradigma’s. Sociale en technische innovatie moeten zorgen voor meer waardering en verbinding tussen mensen op de werkvloer in dienstverlening (kleine ba”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>